Održana edukacija “Građanska energija” u Sarajevu, 25.06.2019. godine

28th June 2019
Arijana Šuvak

Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Europu u okviru projekta “MeMo Moja Energija – Moja općina”, u utorak 25.06.2019. godine, je održao edukaciju “Građanska energija”. Cilj edukacije je bio okupiti različite aktere (mlade, studente, predstavnike sportske i društvene infrastrukture na lokalnom nivou, druge nevladine organizacije i sl.) na jednom mjestu i pobliže ih upoznati sa konceptom građanske energije.

Edukacija je bila podijeljena u dva dijela. Prvi dio je uključivao teoretski program i prezentaciju opštih principa građanske enegije, modele upravljanja, izvore finansiranja te metode grupnog finansiranja. Drugi dio edukacije se realizovao po metodi brainstorminga gdje smo pokušali identificirati i adresirati inicijative za građansku energiju. Učesnici su dali značajan doprinos edukaciji u smislu identitifikacije novih građanskih inicijativa na području općina Tuzla, Zenica i Bosanski Petrovac.

Edukaciji je prisustvovalo 29 predstavnika institucija različitih profila (zdravstvo, školstvo, obrazovanje), općina/gradova i nevladinih organizacija širom Bosne i Hercegovine.

REIC implementira projekat „MeMo Moja Energija – Moja Općina” uz finansijsku podršku njemačke Fondacije Heinrich Böll Bosne i Hercegovine. Projekat je primarno fokusiran na donosioce odluka na različitim nivoima vlasti (državni, entitetski, kantonalni, općinski) sa ciljem da se promoviše nadolazeća EU energetska i klimatska politika za period poslije 2020. godine.

 

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *