Međunarodni trening za obuku energetskih savjetnika: Impresije učesnika iz Bosne i Hercegovine 2

15th February 2024

Datum održavanja treninga: 28. seprembar – 01. August 2023.

Mjesto: Politehnički Univerzitet Marche u Anconi, Italija

Još jedan od učesnika treninga iz Bosne i Hercegovine, Una Alagić, podijelila je svoje impresije vezane za obuku energetskih savjetnika održanu u Anconi:

Za ljetni trening u Ankoni na temu energetske efikasnosti sam čula od profesora sa fakulteta od kog sam puno naučila tokom školovanja, pa kako mi je on preporučio da prisustvujem treningu znala sam da će mi biti korisno. Naime, bitno mi je bilo da prisustvujem treningu jer je tema energetske efikasnosti u kompletu jako bitna oduvijek, ali u posljednje vrijeme posebno. Osim toga, energetsko siromaštvo u našoj regiji, ali da se fokusiramo trenutno samo na našu zemlju, je značajan problem na koji se treba obratiti specijalna pažnja kako bi se mogla naći rješenja u vidu korištenja drugih oblika energije, a najbolja opcija bi bili obnovljivi izvori, što nije nužno najbolja opcija iz razloga ekonomskog siromaštva stanovnika zemlje.

Zbog toga, ako se ukaže dovoljno pažnje istraživanju ove teme i skretanju fokusa nadležnim organima na krucijalnu važnost problema, mogla bi se naći rješenja u vidu podsticanja stanovnika na osviješteno iskorištavanje goriva ili okretanje obnovljivim izvorima. Trening u Ankoni mi je bio koristan jer sam definitivno utvrdila dosadašnje stečeno znanje u okviru energetike, te proširila poznanstva na vršnjake iz Italije, Švedske i Albanije. 

Svi koji su zainteresovani da prođu kroz sličan trening (koji neće biti u Ankoni, nego u Sarajevu 😄) bi stekli zaista vrijedno znanje o tome kako se može uticati na energetsko siromaštvo i kako mi možemo biti promjena samo što jednostavno stičemo znanje i prenosimo ga dalje, ako nemamo mogućnost i moć da budemo veća promjena od ove. A riječi i znanje se lahko šire, pa mogu doći i do onih koji mogu biti značajna promjena koja nam kao društvu treba. 

Una Alagić, učesnica iz Bosne i Hercegovine

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *