Cirkularna ekonomija u industriji

5th October 2022

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i REIC-om organizuje trening o cirkularnoj ekonomiji (CE) namijenjen malim i srednjim preduzećima u prerađivačkom sektoru u BiH. Tokom treninga učesnici će usvojiti osnovne principe CE, dobiti alate za redizajn poslovnog sistema, razumjeti model umrežavanja po modelu CE, upoznati se s cirkularnim mogućnostima za prerađivački sektor i sagledati oblasti promjena u odnosu na kategorije otpada u okviru životnog ciklusa proizvoda.

Trening će se realizovati kroz šest modula prema sljedećem rasporedu:

  • Modul 1 – Uvod u cirkularnu ekonomiju 28.10.2022. (petak), online format
  • Modul 2 – Mapiranje postojećeg sistema 03.11.2022. (četvrtak), Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Sarajevo
  • Modul 3 – Uvod u kategorije strukturalnog otpada 04.11.2022. (petak), Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Sarajevo
  • Modul 4 – Promjena sistema i cirkularna ekonomija u praksi 08.11.2022. (utorak), Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Sarajevo
  • Modul 5 i Modul 6 – Osvrt na regionalni kontekst i kreiranje strategije 09.11.2022. (srijeda), Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Ko vas vodi kroz proces učenja:

  • Milan Veselinov, osnivač preduzeća CirEkon, certifikovani trener Circularity Thinking od strane EIT Climate-KIC. Magistar industrijske   ekologije   na   programu   Tehničkog Univerziteta Delft, Univerziteta Lajden, Švedskog Univerziteta Chaimers i Univerziteta Karl Franzens u Gracu.
  • Vojislav Vučičević, projekt manadžer s iskustvom na analizi poslovanja, razvoju cirkularnih poslovnih modela, lancu vrijednosti i analizi životnog ciklusa u cirkularnom načinu poslovanja.
  • Adna Šovšić Kurešepi, direktorica REIC-a koji se bavi održivim razvojem. Dio je projektnog tima koji za cilj ima uspostavljanje CE mreže Balkana kroz projekt Circular Economy Balkan Beacons.
  • Vedad Suljić, više od 14 godina radi u oblastima zaštite okoliša, energetike i klimatskih promjena. Vodeći istraživač za izradu „Bijeli papir cirkularne ekonomije u BiH“ i „Studije slučajeva primjene poslovnih modela cirkularne ekonomije u BiH“.

Ovaj trening podržava Evropska unija u BiH u okviru „Program podrške razvoju preduzeća i inovacija na Zapadnom Balkanu“ (EU- Enterprise Development and Innovation Facility–WB EDIF), a koji provodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Učešće na treningu je besplatno. Broj učesnika je ograničen. Svi učesnici koji odslušaju svih pet modula će dobiti certifikat o učešću na treningu čija je tržišna vrijednost 1.200 KM. Prijave se primaju najkasnije do 20.10.2022. godine.

Prijavite se: LINK

Za sve informacije i pitanja se možete obratiti na +387 33 613 193 ili na info@reic.org.ba.