Održana radionica “Niskoemisioni razvoj na lokalnom nivou”

30th October 2018
Nihad

Regionalni Centar za Obrazovanje i Informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Europu u okviru projekta „Niskoemisioni razvoj na lokalnom nivou“, 30.10.2018. godine u Hotelu Bristol u Sarajevu organizovao je radionicu na temu „Niskoemisioni razvoj na lokalnom nivou“. Cilj radionice je bio uključiti zainteresirane skupine u izradu Mape puta niskoemisionog razvoja na lokalnom nivou u BiH, koja predstavlja glavni izlaz iz pomenutog projekta.

Učesnici radionice su nakon uvodne prezentacije na temu „Niskokarbonske politike Europske Unije za lokalne zajednice“ imali priliku da uz podršku eksperata iz REIC-a pristupe analizi mjera za postizanje niskoemisionog razvoja na lokalnom nivou. Učesnici radionice su dali značajan doprinos u smislu identitifikacije i analize prioritetnih mjera za postizanje niskoemisionog razvoja na lokalnom nivou. Identifikovano j 6 prioritetnih mjera iz sektora:

  • komunalne energetike,
  • zgradarstva i

Radionici je prisustvovalo 30 učesnika i to predstavnika:

  • općina/gradova širom BiH,
  • nevladinih organizacija,
  • konsultantskih firmi,
  • Mašinskog fakulteta Zenica,
  • Fonda za zaštitu okoliša FBiH,
  • Toplana Sarajevo i
  • Termoelektrane Kakanj.

REIC implementira projekat „Niskoemisioni razvoj na lokalnom nivou“ uz finansijsku podršku njemačke Fondacije Heinrich Böll BiH. Osnovni cilj projekta je jačanje kapaciteta predstavnika lokalnih zajednica (općina, kantona, razvojnih agencija, komunalnih preduzeća, nevladinih organizacija itd.) u kontekstu niskoemisionog razvoja s ciljem iniciranja održivog energijskog planiranja na lokalnom nivou koji će se oslanjati na lokalne energijske resurse kao što su solarna energija, biomasa, geotermalna itd. Cilj projekta je da se predstavnicima gradova, općina, nevladinih organizacija, razvojnih agencija i svih drugih zainteresiranih strana pruži trening, te da ih se uključi, odnosno angažuje na takav način koji će omogućiti razvijanje inovativnosti u lokalnom energijskom planiranju.

Pored pomenute radionice u okviru projekta uspješno su organizovana tri seminara: u Banja Luci, Bijeljini i Mostaru, kojima je prisustvovalo preko 50 učesnika, predstavnika općina/gradova, nevladinih organizacija, komunalnih preduzeća i drugih zainteresiranih skupina.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *