Radionica za mlade: Poziv za učešće

28th February 2022
Arijana Šuvak

„Ublažavanje KLimatskih promjena I Zaštita Zraka u Bosni i Hercegovini – UKLIZZ“

Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu – REIC u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer poziva studente završnih godina master studija i mlade stručnjake u oblasti okoliša, klimatskih promjena i energije da se prijave za učešće na dvodnevnoj radionici u okviru projekta „Ublažavanje KLimatskih promjena I Zaštita Zraka u Bosni i Hercegovini – UKLIZZ“. Cilj projekta je zagovaranje povezivanja pristupa rješavanju problematike zagađenosti zraka u Bosni i Hercegovini sa aktivnostima na ublažavanju klimatskih promjena. Učesnicima radionice će se prezentovati povezanost ove dvije problematike u našoj zemlji i načini kako da se situacija unaprijedi kreiranjem jedinstvenog pristupa. Polaznici će kroz praktični rad u grupama raditi na kreiranju mjera i mehanizama koji adresiraju zagađenost zraka i ublažavanje klimatskih promjena istovremeno.   

U sklopu projekta predviđene su tri radionice koje će se održati prema slijedećem rasporedu:

  • 21-22. mart 2022., Etno selo “Čardaci” (Vitez)
  • 28-29. mart 2022., Hotel „Terme Ozren“ (Petrovo)
  • 31. mart – 1. april 2022., Etno selo “Čardaci” (Vitez)

Ciljne grupe i profil učesnika:

– Studenti završnih godina master studija tehničkih i prirodno-matematičkih fakulteta

– Mladi aktivisti lokanih nevladinih organizacija i političkih partija

– Uposlenici javnog i privatnog sektora, mladi koji su društveno angažovani ili uključeni u istraživački rad u oblasti okoliša, klimatskih promjena i energije.

Starosna granica učesnika je od 18 do 35 godina. Ukupan broj učesnika po radionici je 20.

Teme koje će se obraditi kroz radionice:

  1. Klimatske promjene,
  2. Uzroci i izvori zagađivanja zraka,
  3. Energetska tranzicija u Evropskoj uniji i Bosni i Hercegovini,
  4. Upravljanje kvalitetom zraka na lokalnom nivou,
  5. EU Green Deal i Zelena agenda za Zapadni Balkan.

Radionice za mlade će trajati po dva dana.  Smještaj na bazi punog pansiona, i prijevoz  po potrebi, su obezbijeđeni od strane organizatora. Za učešće u radionicama potrebno je ispuniti prijavnicu najkasnije do 14. marta 2022. godine. Broj mjesta je ograničen pa vas molimo da prijavnicu ispunite što prije (link za prijavu: https://forms.gle/9nUHvxRNuC2PvFYs5). Učešće na radionicama je besplatno. Svi učesnici će dobiti certifikat o učešću na radionici.  

U cilju blagovremene pripreme za ove edukativne događaje budite slobodni da nas kontaktirate putem e-mail adrese a.hanjalic@reic.org.ba ili na broj 033/613 193.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *