Žene u bh. energetici

29th September 2021
Arijana Šuvak

Žena i energija su dva termina ženskog roda. Simboliziraju toplinu i svjetlost koja je neophodna u svakodnevnom životu. Oba termina su asocijacija za snagu, istrajnost, opredijeljenost i napredak. Društvo i ekonomija ne bi opstali bez njih jer je sve uzajamno povezano. Žene su primarni potrošači energije u domaćinstvima i zajednicama, ali
i sve bitnija karika u (privatnim i javnim) organizacijama čija je glavna djelatnost proizvodnja, distribucija i snabdijevanje energijom. Svakim danom se sve više priča o ženama i njihovom pozitivnom uticaju na razvoj energetike u smislu održivosti. Nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i njemačka kancelarka Angela Merkel svijetao su primjer žena u politici koje zagovaraju dekarbonizaciju država i upotrebu održivih i čistih izvora energije.

Analiza rodne jednakosti u tranziciji prema obnovljivim izvorima energije je izuzetno važna. Veće učešće žena u energetici znači kvalitetnija radna mjesta vezana za zelenu energiju (upravljanje potrošnjom, pametne mreže, održivo tržište i korištenje obnovljivih izvora energije). Vrlo je teško ostvariti veće učešće žena u tradicionalnoj
energetici jer dobar dio ovih radnih mjesta je vezan za rudnike i termoelektrane – dakle fizički zahtjevne poslove.
Priča rudarke Sakibe je autentična slika žene u energetici u našoj zemlji. Ona je oličenje hrabrosti, poštovanja, borbenosti, istrajnosti, napornog i poštenog rada u teškim uslovima brezanskog rudnika mrkog uglja. Njeno specifično radno okruženje i uslovi rada u tradicionalnoj energetici bit će predstavljeni na samom početku publikacije.

U svijetu, žene su prepoznate kao pokretači i nosioci tranzicije ka održivim rješenjima u energetici, te u borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti okoliša. Svijetli primjeri žena sa inicijativom postoje i u Bosni i Hercegovini. Da bi potencijal, znanje i vještine koje posjeduju žene doprinio društvenom napretku i općoj dobrobiti, važno je uključiti rodnu jednakost u procese donošenja odluka, značajne projekte i razvojne planove u oblasti obnovljivih izvora energije, energijske efikasnosti, cirkularne ekonomije, klimatskih promjena i zaštite okoliša. Pozitivni primjeri žena u energetici su svuda oko nas. One su tihe i predane radu pa se o njima puno ne zna.

Istraživanje predstavljeno u ovoj publikaciji rezultat je višemjesečnog rada. Počelo je u maju 2021. godine kada je projektni tim želio da istraži prilike i uslove u kojima rade žene u energetskom sektoru. Tokom četiri mjeseca intenzivnog rada, projektni tim je došao do impresivnih priča i zanimljivih rezultata koji su predstavljeni na narednim stranicama ove publikacije. Rezultati istraživanja su zvanično objavljeni u septembru 2021. godine.

Publikaciju možete preuzeti ovdje:

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *