PRIMJENA EKO TESTA U STANICAMA ZA TEHNIČKI PREGLED MOTORNIH VOZILA U KANTONU SARAJEVO

30th November 2020
Arijana Šuvak

U sklopu projekta „Misli o prirodi!“, koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansijski podržava Švedska, Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC) je bio angažovan na temu “Unapređenje provođenja tehničkih pregleda motornih vozila na području Kantona Sarajevo”.

U cilju smanjenja uticaja štetnih gasova i čestica na okolinu, prema novom pravilniku od 1. januara 2017. godine u svim stanicama za tehnički pregled vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine, u sklopu obavljanja redovnog tehničkog pregleda, vrši se i ispitivanje sadržaja izduvnih gasova motornih vozila – tzv. EKO test. Prelazni period je trajao tri godine, a od 1. januara 2020. godine, svako vozilo mora zadovoljiti zahtjeve o kvaliteti izduvnih gasova i navedeni test postaje eliminatoran. Značajan broj vozila u Bosni i Hercegovini ne zadovoljava norme EKO testa, ponajviše zbog nekorištenja katalizatora. Posljedice uklanjanja katalizatora su veće emisije zagađujućih materija u zrak i posljedično zagađivanje zraka, te veća potrošnja goriva što na indirektan način dodatno utiče na prvu stavku. Osnovni cilj projekta bio je analizirati dosljednost i način ispitivanja izduvnih gasova motornih vozila u stanicama za tehnički pregled Kantona Sarajevo. Kroz projekat je izrađen dokument “Primjena EKO testa u stanicama za tehnički pregled motornih vozila u Kantonu Sarajevo” koji možete preuzeti u nastavku ovog članka.

Nadamo se da će vam dokument biti od koristi, i da ćemo se svi zajedno još više uključiti u borbu za čišći zrak i zdraviji okoliš.

—————————————–

Link za preuzimanje: Primjena EKO testa u stanicama za tehnički pregled motornih vozila u Kantonu Sarajevo.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *