ONLINE RADIONICI „PRIMJENA EKO TESTA U STANICAMA TEHNIČKIH PREGLEDA MOTORNIH VOZILA U KANTONU SARAJEVO“

26th November 2020
Arijana Šuvak

Kanton Sarajevo ima najviše registrovanih automobila  po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini – ukupno 157.812 registrovanih vozila u 2019. godini, odnosno 370 automobila na 1.000 stanovnika. Bilježi se konstantno povećanje broja automobila na cestama, pa tako ovaj Kanton danas ima 31.884 vozila više nego 2013. godine, što je rast od 20%. Sektor saobraćaja u Kantonu Sarajevo je odgovoran za preko 30% emisija , 60% emisija  i 10% emisija PM čestica. Veliki problem predstavlja prosječna starost vozila u Kantonu Sarajevo koja iznosi preko 13 godina i nemali broj automobila koji ne koriste katalizatore.

U cilju smanjenja uticaja štetnih gasova i čestica na okolinu, prema novom pravilniku od 1. januara 2017. godine u svim stanicama za tehnički pregled vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine, u sklopu obavljanja redovnog tehničkog pregleda, vrši se i ispitivanje sadržaja izduvnih gasova motornih vozila – tzv. EKO test. Prelazni period je trajao tri godine, a od 1. janaura 2020. godine, svako vozilo mora zadovoljiti zahtjeve o kvaliteti izduvnih gasova i navedeni test postaje eliminatoran. Online radionica ima za cilj da predstavi nalaze do kojih je došao projektni tim Regionalnog centra za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC), a odnosi se na analizu rada stanica za tehnički pregled motornih vozila nakon početka primjene novog pravilnika, te ostale prepreke koje stoje na putu čišćeg zraka u Kantonu Sarajevo, a direktno su povezane sa ovim sektorom.

Čast nam je da Vas pozovemo i računamo na Vaše učešće na online radionici „Primjena EKO testa u stanicama tehničkih pregleda motornih vozila u Kantonu Sarajevo“ koja će se održati u petak 27.11.2020. godine u 12:00 sati putem Zoom platforme.

Online radionica će biti podijeljena na dva dijela:

12:00 – 12:15      Uvodni dio – Centar za promociju civilnog društva

12:15 – 13:30      Primjena EKO testa u stanicama tehničkih pregleda motornih vozila u Kantonu Sarajevo – REIC

13:30-13:45         Pitanja i zaključak

 

Učešće na radionici je besplatno. Link za pristup radionici dobit ćete na mail poslije registracije. Link za registraciju: https://zoom.us/…/tJIkc-iqqzktGder9RR2EtOZxF07_fbVVB6W

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *