Position Paper „Energetska i klimatska politika Bosne i Hercegovine do 2030“

3rd December 2019
Arijana Šuvak

Klimatske promjene u Bosni i Hercegovini će se najviše odraziti na lokalnom nivou. Stoga je neophodno pravovremeno djelovanje na državnom nivou kako bi se stvorili uslovi za funkcionisanje na nižim nivoima vlasti. Općenito, Bosna i Hercegovina redovno podržava sve svjetske napore da se uključi u borbu protiv klimatskih promjena (uključujući državnu strategiju niskoemisionog razvoja, potpisivanje Pariskog sporazuma i sl.), međutim u praksi vrlo malo toga se uradi.

Približavanje Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu ne znači samo usaglašavanje odgovarajućih zakona i pravila, već i otvaranje granica tržišta, a to se između ostalog odnosi i na tržište energije. Tržište energije (naročito električne energije) u Evropskoj uniji je organizovano po principu savršene konkurencije gdje vladaju opšti principi ponude i potražnje (što znači da igrači sa nižom cijenom imaju prednost u odnosu na druge). Evropska unija snažno potiče energiju iz obnovljivih izvora (OIE) kako bi ona bila konkurentna i u budućnosti dostupna većini ili čak svim građanima.

Position Paper “Energetska i klimatska politika Bosne i  Hercegovine do 2035. godine“ je dokument koji predstavlja autentično viđenje grupe autora kako energetska i klimatska politika ove zemlje treba da izgleda do 2030. godine. Autori dokumenta su:

Prof. Dr. Aleksandar Knežević
Prof. Dr. Kasim Tatić
Prof. Dr. Azrudin Husika
Miroslav Stipović
Vedad Suljić

Dokument se može preuzeti ovdje: Position Paper

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *