Uspješno okončana 14. regionalna ljetna škola “Planiranje niskoemisionog razvoja”

12th July 2018
Nihad

Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja u Jugoistočnoj Evropi (REIC), je u saradnji sa GIZ Otvorenim regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu–Energetska efikasnost (ORF-EE), te bilateralnim GIZ projektima „Poticanje obnovljive energije u Bosni i Hercegovini“ i „Poticanje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini“, organizovao 14. Regionalnu ljetnu školu na temu: Planiranje niskoemisionog razvoja. Podršku organizaciji škole su dali također WIND EUROPE i Porsche BH.

Škola je bila tematski posvećena nisko-emisionom razvoju, s posebnim akcentom na energijsku efikasnost i obnovljive izvore energije (OIE), kao i urbano planiranje u sektoru transporta.

Cilj ovog edukativnog programa je produbljivanje sektorskih znanja kroz multidisciplinarni pristup koji daje inovativne metode na prevazilaženju barijera za korištenje obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi, te je primarno posvećena razmjeni uspješnih praksi i rješenja, kao i inovativnim idejama iz oblasti održive energije.

Polaznici škole su bili studenti završnih godina master studija iz tehničkih i prirodnih oblasti i mladi eksperti iz oblasti niskokarbonskog razvoja. Učesnici su, tokom izrade  zadatka koji je predviđao praktični dio  programa ljetne škole, bili motivirani da koriste model “misli globalno, djeluj lokalno”, koji im je omogućio da razumiju ključne globalne koncepte povezane sa niskoemisionim razvojem. Škola je obuhvatila ključne elemente razvoja u četiri različita sektora (Proizvodnja energije, Transport, Korištenje energije u stambenim objektima, Korištenje energije u javnim objektima), uzimajući u obzir okolinski i društveni aspekt korištenja obnovljive energije. Prezentacije radnih grupa ljetne škole možete preuzeti na linku.

Predavači ovog edukativnog programa su bili vodeći eksperti iz oblasti obnovljive energije i klimatskih promjena s univerziteta, iz međunarodnih i državnih organa i nevladinih organizacija iz ovog područja.

Organizator je obezbijedio punu stipendiju za 20 učesnika i učesnica koji se bave obnovljivom energijom s bilo kog aspekta, a učesnici škole su bili iz BiH, Albanije, Hrvatske, Kosova, Srbije, te je bio i jedan učesnik i iz Turske kao i jedna učesnica sa Malte.

Završetkom regionalne ljetne škole, te sticanjem certifikata o uspješnom pohađanju škole, se smatra  da su svi učesnici  u stanju razumjeti ključne globalne koncepte niskoemisionog razvoja, kao i alate, koje je u cilju podrške ovom procesu, potrebno razviti na lokalnom nivou.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *